Welcome to our website !

Deserki

Niebo dla podniebienia w jednym miejscu

Ciasto jogurtowo- truskawkowe

By 03:06

Sezon truskawkowy jeszcze się nie zaczął a ja postanowiłam więc zrobić lekki ciasto z truskawkami na bazie jogurtu. Jest to lekkie ciasto biszkoptowe, plus jogurtowa pianka z truskawkami i galaretka na wierzchu. 



Biszkopt:
5 jaj
5 łyżek cukru
4 łyżki maki pszennej
1 łyżka maki ziemniaczanej
1,5 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Białka ubić z cukrem, dodawać stopniowo żółtka - ubić na sztywno. Dodać mąki z proszkiem do pieczenia, przesiane przez sitko, na końcu olej - wszystko delikatnie zamieszać łyżką. Ciasto wyłożyć na tortownice okrągła  wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 stopni około 25 minut. Po upieczeniu biszkopt odwrócić do góry spodem i wystudzić.


Krem:
1 litr jogurtu owocowego
1,5 szklanki mleka
50 g żelatyny
truskawki (ok.1,3 kg)

Dodatki

2 galaretki czerwone


Wykonanie
Mleko zagotować i rozpuścić w nim żelatynę. Po wystudzeniu połączyć z jogurtem, wkroić truskawki, część pozostawić na górę. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie - w mniejszej ilości wody (o 1 szklankę). Masę jogurtową wyłożyć na biszkopt, poukładać truskawki i zalać tężejącą galaretką.
W razie potrzeby biszkopt nasączyć przegotowaną wodą.









You Might Also Like

13 komentarze

  1. pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wygląda. ;) musi być pycha! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne ciasto! Super przepis! i pięknie wygląda;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Orzeźwiający, owocowy deser na letnie popołudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. boszszsz, toż to ciasto dla mnie, truskawkomaniaczki :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam! Jak tylko będę miała truskawki na ogrodzie od razu zrobię to ciasto! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo wygodne!!! :) polecam!
    a blog SWIETNY!

    OdpowiedzUsuń
  8. ojejku, ale bym sobie teraz zjadła kawałek takiego pysznego cista! ;)) Twój blog powinien być dla mnie zakazany ;)) zbyt mocno lubię słodkości :)) Buziaki ;))

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ bym zjadła takie słodkości;) Niestety nie posiadam takiego talentu kulinarnego ani cukierniczego;) Podziwiam;)

    OdpowiedzUsuń
  10. ahh ten jakże dług oczekiwany sezon na truskawki =)

    ~MalinowaKokarda

    OdpowiedzUsuń
  11. mogłabym wiedzieć jaka jest średnica tortownicy/blachy, na której piekłaś biszkkopt?

    OdpowiedzUsuń