Welcome to our website !

Deserki

Niebo dla podniebienia w jednym miejscu

Eklerki

By 12:16

Eklerki jak najbardziej zaspokajają apetyt na coś słodkiego, dodatkowo kojarzą się z dzieciństwem i pysznymi ciastkami z pobliskiej cukierni. Pyszne domowe eklerki przełożone kremem lekkie i szybkie do zrobienia.



Składniki (12 porcji)

Ciasto
70 g margaryny lub masła
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
2 duże jajka

Krem
2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 żółtko
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g masła

Polewa
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka kakao
2 łyżki wody



Wykonanie

Na początek najlepiej wykonać krem. Przygotowujemy budyń. Odlewamy kilka łyżek mleka, resztę zagotowujemy wraz z żółtkiem i cukrem. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z pozostałym mlekiem i wlewamy do gotującego się mleka. Energicznie mieszamy, aż utworzy się dosyć gęsty budyń. Odstawiamy masę do ostygnięcia. Kiedy budyń jest już zimny, masło ucieramy i dodajemy po łyżce budyniu. Masa powinna mieć jednolitą konsystencję. Jeśli krem wydaje nam się za mało słodki, możemy dodać cukier puder. Krem wstawiamy do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy ciasto. Wodę i tłuszcz gotujemy. Gdy masło lub margaryna już się rozpuści, dosypujemy mąkę i mieszamy, aż ciasto będzie sprężyste. Pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy jajka i miksujemy. Powstałe ciasto przekładamy do szprycy i wyciskamy na blachę wyłożona papierem podłużne eklerki. Wstawiamy do piekarnika do 180ºC na około pół godziny. Po tym czasie wyciągamy blachę i przecinamy eklerki nożyczkami. Jeśli nie zrobimy tego, gdy są jeszcze gorące, potem mogą się pokruszyć. Rozkrojone ciastka pozostawiamy jeszcze przez kilka minut w piekarniku z otwartymi drzwiczkami.
Gdy eklerki wystygną, napełniamy je kremem. Do cukru pudru i kakao dolewamy wodę i szybko mieszamy. Powstanie masa czekoladowa, którą polewamy eklerki. Ciastka wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny. 


Smacznego !!!





You Might Also Like

7 komentarze

  1. babcia zawsze przywozi mi eklerki, uwielbiam tę słodycz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Amaazing blog and I really love it.

    Very nice photos :))



    ~~follow each other?



    http://lajune16.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo apetycznie! Na pewno skuszę się by je zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń