Welcome to our website !

Deserki

Niebo dla podniebienia w jednym miejscu

Domowe lody pistacjowe

By 00:30


Lody pistacjowe dobrze smakują nie tylko w cukierni czy te z kubeczka. Jeśli nie próbowaliście jeszcze samodzielnie robionych lodów pistacjowych - jest ku temu okazja! Wypróbujcie  prosty sposób na domowe lody pistacjowe na rozpoczęcie jesieni.





Przygotowanie domowych lodów pistacjowych jest naprawdę bardzo proste - wystarczy mikser i kilka kluczowych składników, a przede wszystkim... pistacji.




Rzeczy, które potrzebujesz:
1 szklanka obranych pistacji (niesolonych)
1 niepełna szklanka cukru
6 żółtek jaj kurzych
2 szklanki kremówki
kilka kropel olejku migdałowego

* wystarczą na 2 porcje

Wykonanie:
Pistacje miksujemy z 1/3 cukru
Do zsiekanych pistacji wlewamy śmietankę, zagotowujemy
Żółtka ucieramy z cukrem
Żółtka dodajemy do masy pistacjowej, mieszamy, dodajemy aromat, podgrzewamy, aż zgęstnieje (nie doprowadzamy do zagotowania)
Masę schładzamy, a następnie mrozimy, od czasu do czasu mieszając.

* Domowe lody pistacjowe nie będą tak zielone jak te dostępne w sprzedaży - by nadać im ów "pistacjowy" kolor, potrzeba użyć barwnika.



You Might Also Like

8 komentarze

  1. Taki prosty i przyjemny przepis, że grzechem by było z niego nie skorzystać! Chętnie się zmierzę z domowymi lodami pistacjowymi :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie, ale nie podchodzi mi ten smak ;-)!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam lody pistacjowe! niby lato mamy już za sobą ale kto by patrzył na porę roku skoro serwujesz nam takie pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm polizałabym takie lody :D
    hi hi chyba trzeba zrobić ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Lekko chłodno się zrobiło jak na lody, ale mimo wszystko i tak bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  6. mhmm uwielbiam lody pistacjowe, a takich domowych jeszcze nie jadłam, na pewno są mega pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj dawno nie jadłam lodów pistacjowych a to moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń