Welcome to our website !

Deserki

Niebo dla podniebienia w jednym miejscu

CIASTECZKA z M&M`s-ami

By 06:30

Smaczne i EFEKTOWNE ciastka, które zachwycą KAŻDEGO!


fot. www.fearlesshomemaker.com

Jeżeli żyjecie w ciągłym pośpiechu i nie macie czasu na czasochłonne pieczenie ciast i ciasteczek - ten przepis jest dla Was! Mi skradł serce jak tylko zobaczyłyśmy zdjęcia - mięciutkie ciasteczka nakrapiane czekoladowymi M&M`sami..

Składniki:
2 szklanki mąki, 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
12 łyżeczek rozpuszczonego i ostudzonego masła, 
1 szklanka brązowego cukru, 
1/2 szklanki białego cukru, 1 jajko + 1 białko jajka (w temp. pokojowej), 
1/2 łyżeczki soli, 
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (jeśli nie mamy, można pominąć), 
ok. 1 szklanka m&m`s (mogą być też inne cukierki tego typu, ale musimy się liczyć z tym, że w tańszych odpowiednikach barwnik łatwiej się rozpuszcza, więc nasze ciastka będą bardzo kolorowe


Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 170°C.
Mąkę i proszek do pieczenia połącz w misce i odstaw na bok. W oddzielnej misce zmiksuj rozpuszczone masło i brązowy oraz biały cukier, aż do dokładnego połączenia. Dodaj jajko i białko jajka, sól oraz ekstrakt z wanilii i dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę, cały czas miksując (autorka przepisu poleca mieszać składniki rękoma). Na początku masa będzie grudowata, dlatego bądź cierpliwa! Na koniec wsyp do ciasta m&m`sy, zostawiając trochę cukierków na dekorację.
Teraz pora na lepienie: na jedno ciastka przypadają ok. 2 łyżeczki masy. Kulki ciasta wykładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w paro centymetrowych odstępach. Wierzch i boki każdej kulki dekoruj m&m`sami. Blachę wstaw na 5 minut do zamrażarki (jeśli masz za małą zamrażarkę, wstaw do lodówki na ok. 10 minut).
Piecz ciastka przez ok. 8-12 minut aż ciastka urosną i nabiorą złocistego koloru. Środek powinien wciąż być miękki! Uważaj, żeby nie przypalić ciastek, najlepiej sprawdź ich stan w połowie pieczenia.
Smacznego!



fot. www.fearlesshomemaker.com

You Might Also Like

9 komentarze

  1. Bbardzo wesołe ciasteczka. Mój synek byłby zachwycony.

    OdpowiedzUsuń
  2. jak kolorowo :) od razu humor się polepsza:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszły przepyszne tylko troche twarde :( nie wiem co zrobiłam nie tak....wszystko wd przepisu, a jak je wyjmowałam z piekarnika to nawet zastanawiałam się czy nie są za miękkie, potem tak stwardniały :( ale jak sie je chrupie tylnymi ząbkami są PRZEBOSKIE :D

    OdpowiedzUsuń