Welcome to our website !

Deserki

Niebo dla podniebienia w jednym miejscu

Croissant- rogaliki francuskie

By 12:15



Słynne na cały świat francuskie rogaliki śniadaniowe.
Jest to przepis na najlepsze ciasto francuskie-kruche z zewnątrz, w środku puszyste, warstwowe i mocno pachnące, lekko maślane. Najlepsze z masłem i koniecznie ze słodkim dżemem, np. truskawkowym.
Dla mnie numer jeden. Polecam





Składniki:
20g świeżych drożdży
250g mąki + do podsypywania
100ml mleka (temperatura pokojowa)
15g cukru
szczypta soli
1 jajko
180g masła
folia spożywcza



Drożdże rozpuszczam w mleku z cukrem. Mieszam i odstawiam na 5 minut.
Potem mieszam z mąką, roztopionym masłem i solą.
Przekładam na blat i wyrabiam.
Wkładam do miski i zostawiam by wyrosło. Czas 1 godzina.
Wyrośnięte ciasto wyjmuję i wałkuję na prostokąt.
Kładę połowę masła z przepisu (65 g), zawijam, obracam i wałkuję.
Powinno być trzy razy dłuższe niż szersze. Składam. Wstawiam do lodówki na 1 godzinę.
Ten krok powtarzam drugi raz z tą drugą połową masła (drugie 65 g).
Wyjmuję (po wałkowaniu dwa razy z masłem) i teraz wałkuję ponownie na prostokąt.
Składam na trzy i wstawiam do lodówki na godzinę.
I w zasadzie gotowe. W tej chwili, jak ciasto się schłodzi to można już wyciągać i robić rogaliki czy bułeczki.
I roluję w rogaliki.

Odstawiam by wyrosły na około 30 minut, a potem smaruję rozkłóconym jajkiem.
A następnie wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika i piekę ok. 20-25 minut (muszą być rumiane), Smacznego.




You Might Also Like

6 komentarze

  1. Akurat dzisiaj jadlam croissanty z dzemem z marakui i mango,pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kuszące, kuszące, kuszące. Chyba się skuszę :D


    pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  3. Troche pracochłonne... ale efekt zadowalający:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Podziwiam każdego kto robi croissanty. Ja kupuję, wkładam budyń za pomocą szprycy, podgrzewam w piekarniku i podaję z uśmiechem na ustach: )

    OdpowiedzUsuń
  5. szukałam przepisu na rogaliki francuskie! dziękuję :)


    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis, który podałasnie jest ciastem francuskim, lecz duńskim, do francuskiego nie dodajemy drożdży! a rogaliki orgianlnie pochodza z Wiednia a nie Paryża!

    Pozdrawiam i polecam trochę kulinarnej lektury!

    OdpowiedzUsuń