Welcome to our website !

Deserki

Niebo dla podniebienia w jednym miejscu

Muffiny dyniowe

By 04:44

Dynia o tej porze wydaje się być oczywista. I jest lecz oprócz tego jest pożywna, zdrowa i uniwersalna. Można z niej robić nieskończone wersje zup, ciast a nawet muffiny. Mistrzami wyrobów dyniowych są amerykanie.


Muffiny dyniowe (oryginał znajdziecie na stronie http://www.marthastewart.com)




250 g mąki(ja dosypywałam jeszcze ok 50 g, wydawało mi się, że ciasto jest za mokre)
po łyżeczce: sody, proszku do pieczenia, soli morskiej, cynamonu, imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
(ziele angielskie -nie dodawałam)
200 g jasnego cukru trzcinowego
200 g białego cukru
250 g masła -stopionego i przestudzonego
4 duże jaja
4 czubate łyżki stołowe pure z dyni*,



Jak zwykle w przypadku muffinów zaczynam od połączenia suchych składników. Możesz użyć dowolnych przypraw korzennych. W międzyczasie na małym ogniu roztapiam masło i odstawiam, aby przestygło. Tak jak lubisz. W osobnym naczyniu rozbijam jajka, dosypuję cukry i miksuje. Dopóki masa nie zrobi się puszysta i jasna. Dolewam masło. Teraz, ostrożnie i delikatnie, na małych obrotach, dodaje suche składniki. Na końcu dorzucam dynie, mieszam. Masę rozkładam do muffinowych foremek i piekę 15-20 min, do momentu aż patyczek wbity w wyrośniętą babeczkę nie będzie suchy. Można je dekorować kremowym serkiem lub bitą śmietaną. Ale ja zjadłam je same. Uważam, że są doskonałe na zły humor i jesienną chandrę. Złoty promyk lata, zaklęty w puszystym ciasteczku.O tak!





*pure z dyni- dynie pozbawiam nasion, kroje na kawałki, smaruje lekko oliwą i piekę w pierkarniku ok godziny. Usuwam skórę i miksuje blenderem na głądką masę. Odcedzam na sitku. Takie pure można wykorzystać do zupy,ciasta, babeczek. Można zamrozić i z powodzeniem przechowywać miesiąc w zamrażarce. Jest to bardzo wygodny sposób na zagospodarowanie sporej dyni, dodatkowo mamy pod ręką półprodukt, z którego szybko można przygotować pyszne dania :)

You Might Also Like

12 komentarze

  1. klimatyczne te dyniowe obrazki, bardzo

    OdpowiedzUsuń
  2. zaciekawiły mnie te mu finki ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. śliczne zdjęcia :]
    pyszne babeczki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne :) Dla mnie tylko za dużo cukru :)

    OdpowiedzUsuń
  5. dawno, dawno nie widziałam tak ładnych zdjęć muffinek;)

    OdpowiedzUsuń
  6. cudne... gdy na nie patrzę to az czuję ciepło ;) takie muffinki zjeść pod kocykiem do gorącej hebraty

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmm...wyglądają bardzo smakowicie;)
    www.pomiedzybialymaczarnym.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. wyglądają pysznie ;))

    obserwujemy?

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzięki za inspirację :) Dzisiaj wypróbuję ten przepis, zamiast purre z dyni, dodam po prostu startą na drobniutko dynię, zobaczymy co z tego wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń