Welcome to our website !

Deserki

Niebo dla podniebienia w jednym miejscu

Najpyszniejszy piernik

By 12:53



Jest przepyszny, wilgotny, pachnący, aromatyczny. Co najważniejsze, zawsze się udaje. Ładnie się prezentuje. Gdzie tylko się nie pojawi, zawsze wzbudza wielką sensacje. Spróbujcie koniecznie.




Przepis:
Składniki:

2 jajka
3 3/4 szklanki mąki
3 łyżki margaryny lub 3/4 szklanki oleju
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 1/2 szklaki mleka
1 1/2 szklanki cukru
6 łyżek marmolady (najlepsze będą powidła śliwkowe)
opakowanie przyprawy do piernika
Wykonanie:

Zmiksować jajka z cukrem. Następnie dodać margarynę lub olej, zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera, dodać marmoladę i mleko. Dodać resztę składników. Dobrze wymieszać i włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary - 33x22cm). Piec około 45 minut w temperaturze 175 C.

Krem:

1/2 litra mleka
8 łyżek kaszki manny
1/2 szklanki cukru
maragaryna
cukier waniliowy
Do mleka dodać kaszkę mannę, cukier, cukier waniliowy. Podgrzewać ciągle mieszając aż do zagotowania. Pogotować jeszcze chwilę, do zgęstnienia. Ostudzić.

Margarynę utrzeć mikserem, stopniową dodawać wystudzoną masę. Dokładnie zmiksować, tak by nie było grudek.

Ostudzone ciasto przekroić na tyle warstw, ile to możliwe (u mnie 3). Przełożyć kremem. Docisnąć. Włożyć do lodówki. Ciasto można polać polewą czekoladową. Ja swój piernik ozdobiłam bitą śmietaną, owocami. Najlepiej smakuje na drugi dzień.






You Might Also Like

6 komentarze

  1. cóż to za piernik bez miodu, oszukany - to chyba biszkopt o smaku piernika :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ile margaryny do kremu? Tak ,czy inaczej-zaden piernik,a juz napewno nie najpyszniejszy!!!! Chcialam cos szybkiego na niedziele. Nie sadze,by dzieci ten "wyrob" jako "piernik"zdolaly okreslic.

    OdpowiedzUsuń
  3. Aj tam ale najwżnijsze że dobry :)

    OdpowiedzUsuń
  4. masa na margarynie.... a fuj....a gdzie miodzik do piernika?
    Cos to jakies oszukanie piernikowe :)

    OdpowiedzUsuń