Welcome to our website !

Deserki

Niebo dla podniebienia w jednym miejscu

Crusta

By 01:25




Crusta- cukrowa otoczka na brzegu szklanki oryginalna dekoracja wielu napoi wykonywana przed przygotowaniem drinka. Cząstką cytryny zwilżamy krawędź kieliszka i zanurzamy w cukrze rozsypanym na płaskim płytkim naczyniu (np.spodeczek), tak aby cukier oblepił zwilżoną krawędź szkła. Delikatnie usunąć nadmiar cukru. 





W zależności od przygotowywanego napoju i zamierzonego efektu wizualnego i smakowego do wykonania crusty używa się najczęściej:

cukier puder,
cukier rafinowany (kryształki),
cukier barwiony
brązowy cukier z trzciny cukrowej,
sól,
wiórki kokosowe,
tarta czekolada,
kakao,
cynamon ...




Do zwilżania krawędzi szkła można też używać innych składników. 
sok cytrynowy,
sok z pomarańczy,
sok z grejpfruta,
różnorodne likiery,
syrop cukrowy,
miód,

Doskonałe efekty smakowe i wizualne można uzyskać stosując różne syropy dostępne w wielu smakach i kolorach.
Naczynia z crustą można przygotować wcześniej i mieć gotowe co przyśpieszy podanie drinka. Tak naprawdę to czym udekorujemy szkło zależy w dużej mierze od naszej wyobraźni. Można użyć np. tłuczone orzeszki pistacjowe i migdały, kakao w proszku, mielony cynamon, tarta gałka muszkatołowa itp. i nie tylko do dekoracji krawędzi szkła ale także jako posypka do bitej śmietany.



You Might Also Like

5 komentarze