Welcome to our website !

Deserki

Niebo dla podniebienia w jednym miejscu

Pierniczki bałwanki

By 06:47


Dziś bardzo tradycyjny przepis na niesamowicie smaczne i łatwe pierniczki. Zawsze się udają i bardzo szybko znikają:) Frajda dla dzieci kiedy dekorujemy takie bałwanki



Zatem: nie zmniejszaj proporcji i… nie przejmuj się smalcem! Musi być!

Składniki:

1 kg mąki
1/2 litra miodu
2 szklanki cukru (najlepiej trzcinowego, brązowego; a jeszcze lepiej zastąp w 1/3 cukier melasą)
1 kostka smalcu
1/2 szklanki mleka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
3 jajka
szczypta soli
2 torebki gotowej przyprawy do pierników, do tego:
imbir w proszku
cynamon
gałka muszkatałowa
kardamon (czasem trudno kupić, więc można opuścić)

W dużym rondlu na małym ogniu rozpuść miód, smalec i cukier na jednolitą
masę. Kiedy ostygnie dodaj mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy – do gotowej mieszanki dodaj oryginalnych przypraw, tak by
wszystkich było pół szklanki.

Zagnieć na jednolitą masę, po czym miskę okryj ręcznikiem i folią, ale nie całkiem szczelnie i postaw w chłodnym miejscu (balkon, lodówka) na co najmniej tydzień.
Przed świętami zwołaj wszystkie dzieci (swoje i znajomych), rozwałkuj ciasto, niezbyt cienko, bo będzie twarde i wycinaj fantazyjne wzory (obowiązkowo bałwanki, choinki i aniołki!). Piecz w temp. 180 stopni (dwie grzałki) ok. 10 minut do pierwszego zarumienienia. Wyjmij. Gdy ostygną – dekoruj (koniecznie z dziećmi!).









Żródło: vanillabeanbaker

You Might Also Like

13 komentarze

  1. Dużo pracy włożone w te główki ale efekt świetny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne <3 ! Chyba sama takie zrobię . :D

    OdpowiedzUsuń
  3. WOW jak precyzyjnie wykonane! wyglądają uroczo!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy wcześniej nie podejmowałam się pieczenia ciasteczek. Stawiałam na placki i ciasta. Po zapoznaniu się z Twoim przepisem postanowiłam jednak przełamać się i przygotować takie śliczne, kolorowe wypieki. Mam nadzieję, że wyjdą chociaż w połowie tak dobrze, jak te, które przedstawiłaś na zdjęciach.

    Pozdrawiam i dodaję do obserwowanych, bo chętnie będę korzystać z innych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jakie słodziaki !

    pozdrawiam,
    Klaudia B.

    OdpowiedzUsuń
  6. czy mogłabyś zdradzić przepis na ten cudny lukier

    OdpowiedzUsuń
  7. Odsylam cie do mojego nowego postu tam jest przepis

    OdpowiedzUsuń