Welcome to our website !

Deserki

Niebo dla podniebienia w jednym miejscu

Tort orzechowy marzenie

By 08:21


Polecam tort z orzechami włoskimi - deserowy „klasyk”, bez którego nie wyobrażam sobie udanego przyjęcia! Deser ten będzie doskonałym uwieńczeniem każdego przyjęcia, a plusem jest fakt, że jest lekki i przepyszny Zrobiłam tort na swoje urodziny jak już mówiłam wyszedł przepyszny.







Składniki:
250 g mąki
150 g zmielonych orzechów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 łyżki oliwy
1 szklanka zmielonych biszkoptów


masa:
400 g orzechów włoskich
400 ml mleka
300 g cukru
400 g masła
1 kieliszek spirytusu


Tort orzechowo - sposób wykonania:

Tort orzechowy z programu Ewa Gotuje. Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier i cukier waniliowy, następnie do piany dodajemy żółtka. Orzechy mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Powoli dodajemy do piany. Następnie dodajemy oliwę. Ciasto wylewamy do tortownicy 26 cm, wysmarowanej tłuszczem.
Piec godzinę w 180 stopniach. Wystudzić.

Masa: mleko zagotować, dodać cukier, gotować 10 minut aż mleko zgęstnieje. Dodać orzechy, gotować 5 minut.
Masło utrzeć do białości, dodać masę orzechową, przestudzić.

Ciasto orzechowe przekrawamy na 3 części, przekładamy kremem. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki ciasta. Dekorujemy wg uznania.




You Might Also Like

6 komentarze

  1. Smakowałby mi, oj, smakował.Jestem fanką wszystkiego, co orzechowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności tu u Ciebie, a tort pięknie się prezentuje. Zapraszam do mnie, wkrótce konkurs, do wygrania będą kosmetyki TheBodyShop. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. ale ładnie wygląda, od razu ma się ochotę go zjeść:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile jajek należy użyć i co zrobić ze szklanką mielonych biszkoptów

    OdpowiedzUsuń