Welcome to our website !

Deserki

Niebo dla podniebienia w jednym miejscu

Mięciutkie racuchy

By 08:41

Zbliża się pora kolacyjna dlatego wszytskim polecam racuchy. Coś na słodko żeby sobie osłodzić tą zimę okropną. Mieciutkie i bardzo delikatne rozpływające sie w ustach. Polecam na dziś ze szklaneczką herbaty i sokiem z malin od razu poprawią nam humor. :)


Składniki
ilość sztuk: 24 racuszki
125 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru pudru
1 jajko
1 łyżka roztopionego masła
150 ml chudego mleka
4 łyżeczki oleju słonecznikowego
Z czym podawać
Można z :

czarnymi jagódami, serkiem mescarpone, dżemem

Przygotowanie:
1. Wsypać mąkę do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia i wymieszać. Zrobić w środku zagłębienie, wlać roztrzepane jajko, roztopione masło i nieco mleka. Utrzeć na gęste jednolite ciasto, dodając mleka.

2. Rozgrzać duży płaski talerz w piekarniku, a następnie wyłączyć piekarnik i wyłożyć talerz czystą ściereczką, by móc trzymać racuchy w cieple. Na średnim ogniu rozgrzać dużą patelnię o grubym dnie i nasmarować ją 1 łyżeczką oleju.
3. Aby racuszki były ładne i okrągłe, należy nalewać ciasto na patelnię czubkiem łyżki, a nie bokiem. W zależności od wielkości racuszków można ich smażyć 4-6 jednocześnie, trzeba jednak pozostawić wokół nich na tyle wolnego miejsca, by móc je bez trudu przewrócić. Smażyć 2 minuty, aż będą prawie ścięte, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki. Racuchy powinny być przyrumienione od spodu na złocisty kolor.
4. Szerokim nożem lub łopatką przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 1-2 minuty, aż będą przyrumienione po obu stronach. Usmażone przełożyć na rozgrzany w piekarniku talerz i okryć ściereczką, żeby nie stygły podczas smażenia następnych. Przed smażeniem każdej porcji wlać na patelnię 1 łyżeczkę oleju.








You Might Also Like

9 komentarze

  1. Mniam:) to co bardzo lubię!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. oj takie śniadanie bym chciała:)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie racuchy, to takie placki jak u Ciebie, ale koniecznie z wkrojonym w środek jabłkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają smakowicie, szkoda tylko, że to taka bomba kaloryczna :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmmm ślinka mi cieknie

    OdpowiedzUsuń
  6. Apetyczny post i pomysł na mój dzisiejszy obiad. Dziękuje. Fantastyczny blog, będę tu zaglądać. Dodaje do obserwowanych. Zapraszam także i do mnie. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają smakowicie! Chętnie zastosuję ten przepis na zimowe śniadanko. : )

    OdpowiedzUsuń