Welcome to our website !

Deserki

Niebo dla podniebienia w jednym miejscu

Mrowisko

By 09:38

Małe co nieco to powiedzenie, które bardzo pasuje do ciasteczek z kaszy manny. Cienkie, chrupiące, bardzo maślane i gdyby nie „strzelający” cukier podczas jedzenia, trudno by było uwierzyć, że coś jemy. Długo są świeże, nie tracą swojej chrupkości. Warto je mieć pod ręką, gdy siadamy z filiżanką kawy.
Ciasteczka z kaszy mannej do tego z przepyszna konfiturą dają efekt mrowiska. Można robić duże koła lub mniejsze jak kto woli:)
Ja mam duże bo lubie zajadać ich przepyszna konfiturą z owoców:)

Składniki:

3/4 kostki masła,
pół szklanki cukru,
150 g mąki pszennej,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżeczka cukru waniliowego,
1/3 szklanki kaszy manny,
szczypta soli,
jajko,
1/3 zmielonych migdałów,
3 łyżki brązowego cukru.

Przygotowanie:

Z mąki, cukru, cukru waniliowego, miękkiego masła, proszku do pieczenia, kaszy manny, zmielonych migdałów i szczypty soli zagnieść ciasto.

Uformować kulę i włożyć do lodówki na pół godziny.

Ciasto rozwałkować na grubość pół cm lub cm jak kto woli

Wykrawać niewielkie kółka lub duże jak w moim przypadku, każde smarować rozkłóconym jajkiem, obtaczać z jednej strony brązowym cukrem.(moim przypadku jest bez cukru)

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, lekko natłuścić.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni od 10 do 15 minut.


Mój mały mix zdjęćiowy














You Might Also Like

13 komentarze

  1. uwielbiam kaszę mannę pod każdą postacią, pod taką również ! :)
    pozdrawiam!
    Szana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o kurcze, ale one cudnie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  3. przepiękne zdjęcia! aż chce się jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne ciasteczka..a zdjęcia cudne..

    OdpowiedzUsuń
  5. pięknie wygląda aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie ciasteczka.
    A zdjęcia zachwycają :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mniam... i za Twoją przyczyną udaję się grzecznie w stronę lodówki:( o tej godzinie to masakra

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię wszystkie smakołyki :)
    Myślę, że będę tu często zaglądać- wszystko mi się podoba. Ten przepis to pierwszy który wykonam.
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń