Welcome to our website !

Deserki

Niebo dla podniebienia w jednym miejscu

Najpyszniejsze Eklerki

By 09:30


Do zrobienia eklerek używamy ciasta ptysiowego. To jedno z najłatwiejszych ciast. Nie trzeba go wyrabiać, ucierać czy miksować. Wystarczy rozpuścić tłuszcz z wodą, dodać mąkę i zagotować. I z tak prostego ciasta możemy wykonać przepyszne eklerki z nadzieniem budyniowym, z bitą śmietaną i owocami lub z innymi kremami.



Składniki
Ciasto ptysiowe:
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżki proszku do pieczenia
3 jajka
Bita śmietana:
500 ml śmietany 36 %
2 śmietan fixy
ok. 3- 4 łyżki cukru pudru

Etapy przygotowania


Margarynę i wodę przełożyć do garnka. Gotować , aż margaryna się rozpuści. Zmniejszyć ogień i dodać mąkę. Energicznie mieszać aby powstało ciasto ptysiowe odchodzące od ścianek garnka.
Odstawić do przestygnięcia. Do masy ptysiowej dodawać po jednym jajku, na koniec dodać proszek do pieczenia i wszystko razem wymieszać. Na natłuszczoną blachę wyciskać przez rękaw cukierniczy ciasto na kształt podłużnych eklerek. Piec ciastka ok 30 minut w temp. 180 stopni.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i zostawić na jakieś 10 minut  eklerki w środku.
Po tym czasie eklerki wyjąć i nożyczkami przeciąć na pół. Zostawić do wystudzenia.
Bita śmietana: Schłodzoną śmietanę ubić dodając cukier puder wymieszany ze śmietan- fixem.
Eklerki przełożyć( ja posmarowałam  dżemikiem ) bitą śmietaną i oblać czekoląda :)Pycha





You Might Also Like

13 komentarze

  1. pięknie wyglądają i kuszą z tej patery:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne:) z czymś takim to miło było by grzeszyć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, aż ślinka cieknie :)

    _______________________________________
    Zapraszam:)
    antolka95.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale cudnie wyglądają! Aż mi ślinka cieknie na ich widok :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wstyd przyznać, ale jeszcze nigdy nie robiłam ciasta ptysiowego. Twoje eklerki cudownie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszności :) pierwszy raz słyszę żeby przecinać je nożyczkami :))

    OdpowiedzUsuń
  7. smakowicie wyglądają :)
    zapraszam do mnie na
    www.okomody.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo smakowicie wyglądają. Zapraszam na www.deffy-life.blogspot.com - bo takiego ciastka nie można zjeść bez kawy ^^

    OdpowiedzUsuń