Welcome to our website !

Deserki

Niebo dla podniebienia w jednym miejscu

Suflet z pomarańczy

By 13:04

Suflety pieczone w wydrążonych skórkach pomarańczy to elegancki i wykwintny  deser. Nie wymaga specjalnych umiejętności czy drogich składników. Uwaga! Zapach, jaki roznosi się podczas pieczenia w całym domu może sprowadzić niezapowiedzianych gości z sąsiedztwa. To także ulubiony deser dzieci, puszysty i delikatny, zdobywa serce każdego, kto go spróbuje.

 Składniki:


6 pomarańczy (1,2 kg),
40 dag masła,
¼ szklanki mąki pszennej,
4 łyżki cukru,
3 białka,
1 łyżka cukru pudru.

Jak przyrządzić?

Wybieramy pomarańcze o grubej skórce, by nie wysuszały się podczas pieczenia.


Z jednej pomarańczy wyciskamy sok i ścieramy skórkę na drobnej tarce.

Pozostałym pomarańczom obcinamy czubek.

Za pomocą małego, ostrego noża oraz łyżeczki wydrążamy miąższ.

Wyciskamy z niego sok i łączymy z uzyskanym wcześniej.

W sumie powinniśmy mieć około 300 ml.

Masło rozpuszczamy w rondelku i wsypujemy tam mąkę.

Lekko rumienimy zasmażkę.

Po zdjęciu z ognia mieszamy ze skórką pomarańczową, sokiem oraz cukrem.

Rondel znów stawiamy na mały ogień i mieszając czekamy aż masa zgęstnieje, po czym odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia.

Kiedy masa będzie chłodna, z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszając łączymy je ze sobą.

Wydrążone pomarańcze zawijamy w folię aluminiową tworząc z niej foremki.

Nie zawijamy całkowicie, wierzchy muszą być odsłonięte.

Napełniamy pomarańcze masą, zostawiając trochę miejsca na wyrośnięcie sufletu, a jeśli odrobina masy zostanie, możemy nią napełnić nieduże naczynie żaroodporne.

Pomarańcze wkładamy do nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika na 20-25 minut.

Przygotowane suflety umieszczone w wydrążonych pomarańczach można przechowywać w zamrażalniku.

Gdy pieczemy zamrożone owoce, powinny tkwić w piekarniku nieco dłużej.


Jak podawać?

Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem i od razu podajemy.

Tekst i foto: Zuza Gałuszka

You Might Also Like

5 komentarze

  1. Podobają mi się zdjęcia tych potraw.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale bajecznie to wyglada! Rewelacyjny deser!

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł na deser:) wyglądają genialnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam :)
    Dzięki za wskazówki ;)
    Zapraszam ponownie na madamevillemo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń