Welcome to our website !

Deserki

Niebo dla podniebienia w jednym miejscu

Proziaki

By 08:01

Słyszeliście kiedyś o proziakach? Podkapracie na pewno słyszało o proziakach. Proziaki to proste danie, które serwowały kiedyś babcie swoim wnuczętom. Mając dostęp do prawdziwej kuchni węglowej zrobiłabym prawdopodobnie takie jakie pamiętam. Dziś królują w mojej kuchni wersji słodkiej bo dodaje wiecej cukru i smaże na głębokim tłuszczu. Wersja dla nielubiących słodkie zamiast cukru można dać wiecej soli i będą rewelacyjne z wedliną jako kanapki.
Składniki:
Pół kilograma mąki
1 i 1/4 szklanki  kwaśnego mleka
1 jajo
1 łyżka cukru
3/4 łyżeczki soli
pół łyżeczki sody oczyszczonej

Z podanych składników zagnieć ciasto. Wycinaj z wyrobionego ciasta krążki lub kwadraty, a następnie układaj  patelni na głębokim ogniu niech się smażą do złocistego koloru. 
Podaję proziaki świeżo upieczone z masełkiem, miodem lub dżemem. Popijane zsiadłym mlekiem lub zwykłym stanowią iście wiejskie śniadanko.

You Might Also Like

10 komentarze

  1. Nigdy nie słyszałam, ale uwielbiam takie szaleństwa;)

    OdpowiedzUsuń
  2. popsułaś mi plany ... przejścia na dietę :D

    ema-i.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pysznie, na pewno wypróbuję :-)

    dołączam do obserwujących, pozdrawiam:-)

    http://tohavefabulousday.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Mm, wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mieszkam w centrum i nie słyszałam o takich placuszkach:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zgłodniałam patrząc na takie pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  7. pierwszy raz słyszę o takich placuszkach, chętnie przetetuje je u siebie w kuchni, wyglądają smakowicie:D

    OdpowiedzUsuń