Welcome to our website !

Deserki

Niebo dla podniebienia w jednym miejscu

Babka marmurkowa Wielkanocna

By 11:59

Najważniejszym momentem świąt wielkanocnych jest śniadanie, spożywane w wielkanocny poranek w pierwszy dzień. Wielkanocna tradycja nakazuje, by na świątecznym stole znalazły się określone potrawy. Jajko, w postaci pisanki stało się symbolem tych dni i pod różnymi innymi postaciami króluje na stole. Nie może zabraknąć również świątecznej baby. Bez niej święta nie miałyby swojego smaku.

Składniki:
30 dag mąki, 
100 ml mleka, 
3 łyżki kakao, 
4 jajka, 
20 dag cukru pudru, 
20 dag masła, 
2 łyżeczki cukru waniliowego, 
1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
10 dag rodzynek. 

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać. Miękkie masło utrzeć na gładką masę, dodając porcjami cukier, puder i żółtka. Dodać białka ubite na sztywną pianę, oraz cukier waniliowy, wymieszać. Masę podzielić na dwie równe części. Jedną delikatnie wymieszać z mąką wymieszaną
z kakao, dodać rodzynki. Do drugiej części dodać pozostałą mąkę i dokładnie połączyć. Do przygotowanej formy wlać najpierw jasną masę, a następnie kakaową. Na powierzchni ciasta zrobić nacięcie nożem zanurzonym w roztopionym tłuszczu, wówczas ciemna masa spłynie do środka. Piec niecałą godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C. Babkę posypać cukrem pudrem albo polukrować.





You Might Also Like

4 komentarze

  1. ... a może by tak zaskoczyc domowników i upiec tą przepyszną babeczke:)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepysznosci prezentujesz i pokazujesz swietny imbryk na herbate ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne kształty ma babka:) super:)

    OdpowiedzUsuń
  4. looks delicious!

    www.glamourgirl-bg.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń