Welcome to our website !

Deserki

Niebo dla podniebienia w jednym miejscu

Jabłecznik

By 07:20

Masz ochotę na słodką chwilę zapomnienia? Upiecz pachnącego i smakowitego jabłecznika. To doskonały sposób na spędzenie wolnego czasu. Poza tym, nie ma chyba na świecie osoby, która nie lubiłaby...
Przepis pochodzi z Moje wypieki
Składniki na ciasto:

500 g mąki pszennej
200 g masła
1 łyżka smalcu
2 żółtka
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
8 g cukru waniliowego
pół szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
pół szklanki gęstej, kwaśnej śmietany (najlepiej 18%)

Masa jabłkowa:

1,5 kg jabłek
3 łyżki cukru pudru (można pominąć lub dać więcej, zależy od jabłek)
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki bułki tartej
cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu
Mąkę, proszek wymieszać. Dodać tłuszcz, posiekać. Następnie dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić (ciasto może być klejące, ale po wyrobieniu tylko z zewnątrz oprószyć mąką, nie dosypywać mąki do ciasta). Podzielić na 2 równe części. Jedną schłodzić przez 2 godziny, drugą zamrozić.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dodać  cukier, cynamon i sok z cytryny, wymieszać.

Wyjąć ciasto z lodówki. Blachę o wymiarach 32 x 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blachę, palcami rozprowadzić, wyrównać. Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut.

Podpieczone ciasto równomiernie obsypać 4 łyżkami bułki tartej (wchłonie wilgoć z jabłek). Wyłożyć jabłka, wyrównać. Na górę zetrzeć ciasto z zamrażarki.

Piec około 60 minut w temperaturze 180ºC. Po wystudzeniu oprószyć pudrem.

Smacznego :)





You Might Also Like

6 komentarze

  1. Pysznosci,,,zjadłabym.Dzięki za porady:) i przepis!!:))

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię ciast z jabłkami aż mi ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mój chłopak uwielbia to ciosto...muszę wypróbować przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jabłecznik to najlepsze ciasto pod słońcem!!!!!Uwielbiam, gdy jest jeszcze ciepłe,mniam :-)

    OdpowiedzUsuń