Welcome to our website !

Deserki

Niebo dla podniebienia w jednym miejscu

Migdałowiec

By 13:11

Ciasto, które  zniewala swoim smakiem. Rozpływające się w ustach, słodkie, ale i lekko słone...przepyszne!
Składniki:
1 litr mleka
2 duże paczki krakersów
3/4 szklanki cukru
1/2 litra śmietany 30%
10 dag płatków migdałowych
3 łyżeczki żelatyny
1 cukier waniliowy
25 dag masła
1 szklanka mąki pszennej
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 puszka mleka słodzonego skondensowanego lub kajmaku


Mleko w puszce gotować przez 3 godz. Przestudzić. Jeśli używamy gotowego kajmaku, wyjmujemy go wcześniej z lodówki, aby łatwiej sie rozsmarowywał.
Na patelni lekko przyrumienić platki migdałowe. Do 1 i 1/2 szklanki mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń i jajko. zmiksować. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać roztrzepane mleko z dodatkami. stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić.
Masło utrzeć. Do dobrze utartego dodawać porcjami budyń. Utrzeć na gładką masę.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić (można dodać odrobinę cukru puidru) i połączyć z żelatyną.
Przełożenie ciasta:
spód dużej blachy wyłożyć folią lub papierem - krakersy - masa budyniowa(zimna) - krakersy - kajmak - krakersy - bita śmietana. wierzch posypać płatkami migdałowymi

You Might Also Like

8 komentarze

  1. pyszna bomba kaloryczna, czasem można zaszaleć;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ugh ale mi teraz narobiłaś smaku!

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj,
    Chciałem Cię ( jako twórcę tego bloga ) oraz Twoich gości zaprosić na portal blogbook.pl, który jest pierwszym w sieci serwisem zbierającym w jednym miejscu blogi i posty.

    Mam nadzieję, że i Twój blog dołączy do tego grona, a Tobie pozwoli zwiększyć rozpoznawalność oraz oglądalność Twoich wpisów.

    Serdecznie zapraszam i wierzę, że już niedługo przeczytam Twoje posty na blogbook.pl.

    Pozdrawiam i pozostaję do dyspozycji w przypadku pytań lub wątpliwości

    Michał Ludczyński ( twórca portalu )

    www.blogbook.pl


    PS.
    Nie musisz dodawać postów na blogbook.pl.
    Dzieje się to automatycznie po dodaniu Twojego bloga na stronę.



    OdpowiedzUsuń
  4. Alez pyszności mmm narobiłaś mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealny deser do porannej kawy w biurze. Prosimy o więcej takich deserowych rewelacji, które będziemy udostępniać tutaj: http://twojmlunch.blogspot.com/.

    OdpowiedzUsuń