Welcome to our website !

Deserki

Niebo dla podniebienia w jednym miejscu

Tort czekoladowo-malinowy

By 11:09

Witamy po wakacjach.
Trochę czasu mnie tutaj nie było ale wracam do blogowania i do mojej deserlandii. Uwielbiam czekoladę dlatego tort czekoladowy ze sezonowymi malinami będzie najlepszym rozwiązaniem na powitanie nowego roku szkolnego :)


Ciasto:

• 150 g czekolady pełnej gorzkiej (najlepiej o zawartości kakao ok. 64%, np. firmy Wedel)
• 200 g masła
• 120 g drobnego białego cukru + 30 g do ubicia białek
• 6 jajek
• 180 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
• 150 g mąki pszennej
• 1 i 1/2 łyżeczki sody
• szczypta soli
• 250 ml mleka


Krem:

1 kostka masła,
1 budyń malinowy,
200 g owoców malin,
0,5 szklanki cukru,



Przygotowanie:
Czekoladę połamać na kosteczki i ciągle mieszając roztopić ją w kąpieli wodnej, w miseczce umieszczonej nad garnkiem z lekko gotującą się wodą. Ostudzić. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Masło utrzeć mikserem na puszysty krem, powoli dodawać 120 g białego cukru, zmniejszyć do minimum obroty miksera i dodać 3 jajka oraz 3 żółtka. Dodać wciąż ubijając kwaśną śmietanę i rozpuszczoną czekoladę. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą oraz solą, dodawać ją łyżkami do ubitej masy na przemian z mlekiem.
Ubić pozostałe 2 białka na sztywną pianę, dodać 30 g białego cukru i delikatnie wymieszać łopatką z ciastem.
Tortownicę o wymiarach 22 cm wysmarować masłem, dno wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia. Wlać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut. Odczekać kilka minut, po czym wyjąć ciasto z tortownicy i ostudzić na metalowej kratce.
W międzyczasie przygotować krem. 

Masa:
Ugotować budyń z 1,5 szklanki mleka i 0,5 szklanki cukru, wystudzić . Masło utrzeć do białości dodawać zimny budyń, ucierać na koniec dodać  maliny, wymieszać. 


Rozcinamy nasz placek na pół wylewamy masę 

Na koniec udekorować polewą




You Might Also Like

16 komentarze

  1. Czy do kremu używasz zwykłego masła extra czy też roślinnego? 1 kostka to 200 g (masła są różne)?

    OdpowiedzUsuń
  2. czy możesz zdradzić na jaką wysokość wyrasta ten torcik w tortownicy 22cm? Jestem ciekawa czy można z tej ilości upiec osobno 3 blaty do tortu. pozdrawiam Ewa www.julasmakula.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2,5 cm z tego co pamietam ale może być troszke wiekszy

      Usuń
  3. Hmmm, czyli trzeba troszkę zwiększyć składniki żeby wyszły 3 blaty. Dziękuję i pozdrawiam :) Ewa

    OdpowiedzUsuń
  4. Tort pierwsza klasa. Miło popatrzeć a jeszcze lepiej skosztować. Ładne zdjęcia. Gratuluję.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie tutaj!!!

    Nominuję Twój blog do http://kulinarnewyzwanie.blog.pl/2014/03/12/liebster-blog-award/

    zajrzyj również do mnie…tutaj moje pytania i oczywiście zapraszam do podróżypo moim blogu! http://recipemilusiowej.blog.pl/2014/03/15/583/

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, świetny krem, piękny tort :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepysznie wygląda. I jeszcze do tego maliny, które są lekko kwaśne, w takim razie torcik nie jest przesłodzony prawda?

    OdpowiedzUsuń